Inspiracje kulinarne
Tomahawk stek z rostbefu
Składniki:
- 1 stek Tomahawk z rostbefu – Uczta Qulinarna
- przyprawy: sól, pieprz
- 50 g masła klarowanego
- 3 papryki – po jednej sztuce z każdego koloru
- 1 cykoria
- 1 bakłażan
- 1 duża czerwona cebula
- 100 g pieczarek
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
- 1 czerwona cebula
- sos sojowy jasny
- ocet balsamiczny
- miód
Sposób przygotowania:
Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Stek powinien być dokładnie obsmażony tak by podczas pieczenia nie tracił na soczystości. Tomahawka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC na 11-12 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażony stek o różowym przekroju. Jeśli ktoś preferuje mięso bardziej wysmażone powinien je piec kilka minut dłużej. Po wyjęciu steka z piekarnika pozostawiamy go na kilka minut, by odpoczął (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
Salsa z czerwonej cebuli:
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek „Sansa”. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Grillowane warzywa:
Warzywa kroimy w plastry, marynujemy salsą z czerwonej cebuli i oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i pieprzem. Po 10 minutach grillujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie. Smacznego!