Inspiracje kulinarne

Tomahawk stek z rostbefu

Porcja dla 1-2 osób
Czas przygotowania: ok. 45 minut

Składniki:

  • 1 stek Tomahawk z rostbefu – Uczta Qulinarna
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 50 g masła klarowanego
  • 3 papryki – po jednej sztuce z każdego koloru
  • 1 cykoria
  • 1 bakłażan
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
  • 1 czerwona cebula
  • sos sojowy jasny
  • ocet balsamiczny
  • miód

Sposób przygotowania:

Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Stek powinien być dokładnie obsmażony tak by podczas pieczenia nie tracił na soczystości. Tomahawka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC na 11-12 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażony stek o różowym przekroju. Jeśli ktoś preferuje mięso bardziej wysmażone powinien je piec kilka minut dłużej. Po wyjęciu steka z piekarnika pozostawiamy go na kilka minut, by odpoczął (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).

Salsa z czerwonej cebuli:

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek „Sansa”. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Grillowane warzywa:

Warzywa kroimy w plastry, marynujemy salsą z czerwonej cebuli i oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i pieprzem. Po 10 minutach grillujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie. Smacznego!